Hondenleven

Onze Bincky is zo langzamerhand een oude hond aan het worden, bijna elf jaar en omgerekend in mensenjaren is dat om en nabij de 75 jaar oud. Afhankelijk welke rekenmethode je gebruikt, want daar is men het in de hondenwetenschap niet over eens. Volgens hondenleeftijd.nl is Bincky 64 jaar en zeven maanden en als ik op de site van Royal Canin kijk is hij 67 jaar.

Dat grijze snoetje, kijken we niet zo van op, dat staat hem ook wel gedistingeerd. Maar de ouderdomsverschijnselen die zich sinds enkele maanden openbaren, zijn minder schattig. Meneer begon met een ander slaapritme. Overdag is hij niet wakker te krijgen en als hij plotseling wakker schrikt, kijkt hij rond met een blik van waar ben ik in hemelsnaam. ’s Nachts staat hij onder aan de trap te miepen of horen wij hem steeds op en neer trippelen in de woonkamer. Een paar keer hebben we geprobeerd of hij boven in zijn mandje beter slaapt, maar dan springt hij op bed en gaat hij over het bed heen en weer rennen. Geen succes. Dan maar weer beneden met de woonkamerdeur dicht, dan kan hij piepen en jeremiëren zoveel als hij wil, dan kunnen wij tenminste slapen.

Helaas bleef het hier niet bij. Sinds een paar weken heeft hij verlatingsangst, zodra ik de deur uit ga, begint hij te blaffen en te janken. Dat heeft hij nooit gedaan in de voorgaande 10 jaar. Bincky kon met gemak een ochtend alleen thuis zijn zonder een kik te geven, als ik naar mijn werk ging. De buren zeggen dat ze er geen last van hebben, ze vinden het eerder zielig voor Bincky. Ik zit er wel mee, want wat staat ons nog meer te wachten met dit bejaarde heerschap?

Als ik een beetje rondgoogle, blijkt dat oudere honden vergelijkbare symptomen krijgen als dementerende mensen. Uit onderzoek is gebleken dat 50-70% van de honden van 8 jaar en ouder gedragsveranderingen laten zien zoals: afnemend oriëntatie vermogen, veranderend slaappatroon, onzindelijkheid en veranderende sociale interacties. Ze vergeten de regels die ze geleerd hebben. Ik lees dat bij dementerende honden, de hersenen zodanige veranderingen ondergaan dat er sneller angst en paniek ontstaat. Verlatingsangst is een van de uitingsvormen. Ik raak zelf bijna in paniek van al die informatie, want ik moet er niet aan denken dat hij in huis gaat poepen en plassen. Dan ga ik een hondenluier uitvinden of ik knip een gat voor zijn staart in een Pamper!

Als we met Bincky bij de dierenarts zijn voor zijn jaarlijkse entingen, worden ons vermoedens bevestigd. We hebben een demente bejaarde hond in huis en daar zullen we mee moeten zien om te gaan, door hem veel structuur te bieden met weinig onverwachte veranderingen in zijn hondenleven.