De afwas

Wij hebben geen afwasmachine. Die zat niet in het huis toen we hier kwamen wonen en het is er nog altijd niet van gekomen om een nieuwe keuken te plaatsen. We doen de afwas nog met een afwasborstel, een schuursponsje en afwasmiddel. Lang gebeurde dat ook nog in een afwasteiltje en hadden we een afdruiprek. Tegenwoordig wassen we af in de gootsteen en zetten dan alles op een theedoek op het aanrecht. Volgens mij komt er een generatie aan of misschien is die er zelfs al die niet eens weet wat een afdruiprek is.

Ik moet overigens niet zeggen ‘we’ maar ik. Als iemand verbaasd uitroept: ’Goh, hebben jullie geen afwasmachine? dan antwoord ik altijd: ’Ik ben de afwasmachine.’ Erno helpt natuurlijk weleens mee, maar vaker is het, het eerste wat ik de volgende morgen doe als hij naar het werk is. Heb ik een hekel aan afwassen? Soms, maar meestal is het een klusje van niets. We zijn maar met zijn tweeën en maken niet zo veel vuil. Met verjaardagen, feestjes, dan lijkt het me weleens handig. Maar het is altijd gezellig om na zo’n evenement samen af te wassen en na te praten over alle gesprekken met de mensen die er waren.

Omdat we zo’n ding thuis niet hebben, is het in de vakantie altijd een ongekende luxe als we een zomerhuisje met afwasmachine huren. Dan heb ik altijd het gevoel dat ik pas echt vakantie heb, alles wat we dan gebruiken aan servies gaat direct dat apparaat in. Het meest geniet ik die paar weken per jaar dan ook van een compleet lege aanrecht want dat hebben wij thuis niet. Er staat altijd wel iets, een kopje of een glas.

Het gekke is dat veel directe familie ook geen afwasmachine heeft. Mijn schoonouders niet, mijn schoonzus en zwager niet en ook mijn zus en haar man hebben er geen. Allemaal met zijn tweeën, geen kinderen of de kinderen de deur al uit.

Als ik weer eens baal van afwassen en naar de woonkamer roep: ‘morgen ga ik een afwasmachine kopen’, vraag ik me meestal direct af: wat is nu groener een afwasmachine of met de hand afwassen? Ze zeggen dat een vaatwasser per afwas vier keer meer energie verbruikt, maar dat de handafwas als je de kraan laat lopen of voorspoelt met veel warm water, net zo veel verbruikt.

Ik blijf dus voorlopig maar gewoon met de hand afwassen en tegen de tijd dat we zin hebben in een nieuwe keuken, zijn er vast wel afwasmachines die heel erg zuinig zijn. Hoop ik.