De dag van de dit en de week van de dat

Vorige week was het de week van de euthanasie. Dat zal niemand ontgaan zijn want in de media werd er veel aandacht aan besteed. Maar wat de meeste mensen niet wisten, is dat het in dezelfde week – en wel op 16 februari – internationale pizza dag was. Kijk, dat ze de nationale molendag combineren met de landelijke fietsdag begrijp ik. Maar euthanasie en pizza’s?

Het lijkt een wildgroei van dagen en weken waarop en waarin we stil moeten staan bij van alles en nog wat. Volgens mij had je vroeger alleen Moederdag, Vaderdag, dierendag, de Boekenweek en internationale vrouwendag op 8 maart.

Dierendag op 4 oktober was blijkbaar niet genoeg, want op 4 april is het wereldzwerfdierendag. Vervolgens is het op 24 april proefdierendag en dan gaan we in de derde week van mei nog maar eens de week van het huisdier vieren. Persoonlijk is het wat mij betreft elke dag dierendag, of ze nou proef, zwerf of gewoon huisdier zijn.

Een paar jaar terug begonnen ze met de dag van de secretaresse en nu blijkt er ook een verkiezingsdag waarop de tandartsassistente van het jaar gekozen wordt. En eerste donderdag van de maand maart is het de dag van de doktersassistente. Een dag voor psychologisch assistenten is er niet, dat weet ik zeker, want ik ben er zelf een geweest. Is er al een dierenartsassistentendag? Weet iemand dat? Ik stel voor dat we gewoon één dag in het jaar assistentendag vieren met alle assistenten. Krijgen ze allemaal een bos bloemen en een dikke zoen van de baas.

Rondom eten is er ook van alles te vinden. De pizza dag had ik al gemeld. De laatste vrijdag in maart is het nationale pannenkoekdag. Ik dacht, ik zoek eens op appeldag, maar die bestaat niet. Die bestaat wel, maar ze bedoelen hier een soort dieet. Als je een dag in de week alleen maar appels eet, val je wel vijf kilo af. Beloven ze op de site.

De vraag is natuurlijk wat willen we met dit soort dagen. Dat is nogal wisselend. Ik zal de bedoeling van handdoekdag op 25 mei even uitleggen. Dit evenement is bedoeld als eerbetoon aan de sciencefictionschrijver Douglas Adams. Eerste gedachte: ‘huh, dat is vreemd.’ Maar de handdoek is in zijn boeken een terugkerende handigheid die elke intergalactische lifter bij zich moet hebben, het is maar dat je het weet.

De aller, allermooiste dag vond ik in de maand mei. De eerste zaterdag in mei is het – nee, niet gaan lachen, het is echt waar – de internationale dag van het naakt tuinieren. Wie doet er mee?