Houtkachel

Er zijn een paar regels waarmee Hagenezen in den vreemde laten horen hoe Haags ze kunnen praten:

‘Kom je thuis, kachel uit, wijf uit. Kind in de zeik. Sta je met je kouwe klauwe hout te hakken. Mot je met die kouwe klauwe ook nog eens hout in de kachel douwe.’

Van wie de tekst is, kan ik niet achterhalen. Volgens mij is het van de clichémannetjes, twee plat Haags sprekende personages van van Kooten en de Bie.

Ik ben opgegroeid in Den Haag. We woonden in een etagewoning, maar we hadden wel een open haard. Mijn vader stond op het balkon hout te hakken. Als hij ging fietsen en hij zag ergens hout liggen, nam hij stukken mee in zijn fietstas. Soms bezweek zijn fiets bijna onder het gewicht. Veel voorraad hadden we niet, daar was geen ruimte voor.

In alle schoolvakanties gingen we naar de Veluwe, in een vakantiehuis met een open haard, een allesbrander en een kolengestookt fornuis. Daar heb ik dikke boomstammen leren zagen met een trekzaag in een houtbok. Ik heb dus zeker uit mijn jeugd mee gekregen dat het gezellig is om bij het houtvuur te zitten en dat met bijlen en zagen spelen geweldig mooi werk is. Het was daarom niet raar dat ik zeker wist dat er naast een grote werkplaats, een open haard moest zijn, toen we een huis in het noorden zochten. Dat binnenbrandje heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een houtkachel.

Ik geniet er elke keer weer van als het stookseizoen is begonnen. De stoere meid uithangen als ik op mijn klompen hout ga halen uit het houthok achter in de tuin. Aanmaakhoutjes hakken. Elke ochtend de kachel schoonmaken, aslade legen.

Hout bestellen we altijd gekloofd en wel, maar soms krijgen we een boom en dan staan we samen met rode bezwete koppen stammetjes te klieven, te hakken en te zagen. Daarna smaakt de erwtensoep extra lekker.

Het stookseizoen loopt nu al zo’n beetje op zijn eind, nog een paar weken, dan gaat de houtmand naar de schuur. Alles wordt schoongemaakt. Er liggen dan alleen nog een paar blokjes hout onder de kachel voor een kille voorjaars of zomeravond totdat we de lekkerste warmte – de kachelwarmte – weer echt nodig hebben in het najaar.