Ik mis V&D

Niet dat ik er nou heel veel kocht, maar ik mis de V&D nu al. De beste kwaliteit herenzakdoeken hadden ze. De uitverkoop van het warenhuis was altijd geweldig. Ik kocht er eens een prachtige paarse jas van ontwerper Mart Visser voor nog geen veertig Euro, de nieuwprijs was ongeveer tweehonderd. Misschien zijn ze door dat soort idiote prijzen wel onderuitgegaan. Ik mocht er ook graag jurkjes kopen, mijn wilde oma jurk komt uit hun rekken. De sjaals en mutsen van V&D waren ook mooie producten, bij elke jas was er een passende kleur te vinden. Vroom is niet de enige winkel die ik mis, zo was er een schoenenwinkel in het centrum van Assen, waar ik betaalbare smalle leren laarzen kon kopen voor mijn spillebenen.

Ik schrok dat Perry over de kop ging, daar heb ik ooit de beste wandelschoenen gekocht die ik ooit heb gehad. Donkerbruin leer, Vibram zolen. Toppers waarbij alle dure merken van deze tijd bij verbleken. Al dat zogenaamd waterafstotende textiel haalt het niet bij de echte leren wandelschoenen van Perry.

En als we het dan toch over winkels hebben, de Hema is absoluut niet meer wat het geweest is. Die nieuwe hippe indeling, ik kan niets meer vinden. De Hema had altijd iets eigenzinnigs, maar ze lopen tegenwoordig veel te veel met de massa mee. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, hun opblaasbare Takkie van ongeveer 2 meter lang en hun tompouce luchtbed vond ik fantastisch.

Dat er steeds meer winkels verdwijnen, lijkt soms op de vraag: wat was er eerder het kip of het ei. De internetwinkels krijgen de schuld van de faillissementen. Komen er internetwinkels omdat de straatwinkels verdwijnen of is het andersom? Zelf dacht ik dat ik nooit via internet zou gaan kopen, toch zijn de boeken er echt goedkoper én ik heb bij Bolcom de keus of ik nieuw of tweedehands leesvoer koop. Kleding kopen via internet kan ik me nog niet zo voorstellen, ik moet het aanhebben en in de spiegel zien. Ik schaam me nog steeds dood dat ik in een winkel in Assen een winterjas heb gepast en die met veertig procent korting op internet heb gekocht. Misschien is dat over een aantal jaren heel gewoon, paswinkels waarin ze van alles maar een exemplaar hebben in alle maten en dat je na het passen je kleding op internet besteld. Dat moet ik dan maar naar de ideeënbus van Zalando sturen, dat ze bij iedere Albert Heijn een pas- en kijkwinkeltje inbouwen. Of gewoon alleen maar een paskamer met een grote spiegel, zodat je de jurk meteen kan terugsturen als die niet past of als je voor die enorme spiegel staat en hardop denkt: ‘oh jee, ik ben net een rolmops in deze jas.’