Oma’s wilde jurk

Op een zondagmorgen blader ik door mijn klerenkast, dat niet, deze niet of die toch wel? Voorjaar, maar wel een koud windje. Wat trek ik in vredesnaam aan voor huiswarmingfeestje van onze neef en zijn vriendin? Zin in een jurk, maar dan met een warme maillot eronder. De fladderjurk, roze en blauwe batik en heel wijd, is nog te fris. Een strakke kan, maar er zit nog een winterkilootje in de weg. Ik trek de wilde jurk uit de kast. Die is rood met zwart en witte bolletjes en tussendoor tijgerprint. En niet te vergeten nepleren schouderstukken. Als ik voor de spiegel sta vraag ik me af of het nog wel kan, zo’n heftig printje. In gedachten en mijn fantasie hoor ik mijn kleindochter zeggen: ‘natuurlijk oma, je zegt toch altijd dat niemand zich iets van de mode moet aantrekken, maar aan moeten doen wat ze zelf mooi vinden!’ ‘Ach ja meisje, dat is ook zo, dit is gewoon oma’s wilde jurk.’

Dit gesprek zou in werkelijkheid ook plaats kunnen vinden. Als Evie een keertje klaagt dat de meiden in de klas haar kleren niet leuk vinden, zeg ik altijd tegen haar dat ik het juist zo leuk vind dat ze een hele eigen smaak heeft. Vaker is het zo dat het haar absoluut niet interesseert wat ze aanheeft. En daarin lijkt ze wel een beetje op mij, over het algemeen ben ik tevreden met een spijkerbroek en een T-shirt. Maar jurken vind ik ook geweldig, moet ik echt netjes dan ga ik ook echt los. Maar het toppunt van stoer vind ik toch een jurk, een legging, dikke wollen sokken met klompen eronder en een pet op. De kans is groot dat ‘mijn klasgenoten’ dan ook zullen zeggen dat ze mijn kleren niet mooi vinden. Maar Evie kan er ook uitbundig uitzien op een feestje of als ze zin heeft. Want naast alles wat ze bij en over elkaar aantrekt, heeft ze prachtige jurken die vaak door haar grandma in Amerika zijn gekocht. Jurken met roesjes, kantjes en tierelantijnen.

Ik mijmer verder voor de spiegel en bedenk dat de oma’s van nu zo anders zijn dan de oma’s van vroeger. Mijn oma droeg thuis alleen jasschorten en daarbuiten had ze bloemetjesjurken of plissérokken aan. Mijn moeder was moderner en kocht haar kleding in Scandinavische winkels, grote prints en felle kleuren. Maar toch zag ze er ouder uit dan de oma’s van vandaag.

Ik twijfel niet langer en besluit mijn wilde jurk aan te houden. Ik hoor bij de oma’s van nu!