Parapluwoorden

Sinds ik het boek Waaiwoorden van Thomas Verbogt heb gelezen, ben ik gefocust op vreemde en raar gekozen woorden. Het boek gevuld met columns over woorden ‘uit de waan van de dag’ zoals hij dat noemt en waar hij diep over nadenkt of zich over verbaast. Nieuwe woorden, zoals ontspullen, en woorden die al langer bestaan. Als je er eenmaal op let kom je ze elke dag tegen, op tv en radio, in de krant en in de wekelijkse reclamefolders.

Het televisieverslag over koningsdag is een voorbeeld waar je prachtige woorden kan horen, live uitzending en dan maken de verslaggevers en andere deelnemers weleens een foutje of verzinnen terplekke een nieuw woord. En ja hoor, de burgemeester had een prachtige: De gemeente Zwolle had voor deze dag ‘een parapluplan’ gemaakt. De journalist, die de burgervader interviewde, had het ook door en vroeg om uitleg. Dat was een plan om de koninklijke gasten van een paraplu te voorzien als het regende, was het antwoord. Duh!

Ik dacht nog, hoe lang zullen ze hier wel niet over vergaderd hebben? Want als je er goed over nadenkt komt er veel bij kijken. Je moet het hebben over de kleur en of de prinsesjes al te oud zijn voor een Nijntje kinderparaplu. Ze moeten zich zeker afvragen of de plu van de koning groter moet zijn dan die van de andere gasten en of het regenscherm van de koningin bij haar outfit moet passen. En ik hoop dat ze nagedacht hebben over hergebruik bij andere evenementen. Uit hoeveel pagina’s bestaat zo’n plan dan uiteindelijk en mag ik het een keer lezen? Hadden ze om de honderd meter een gevulde paraplubak verdekt opgesteld? Op die laatste vraag kreeg ik nog antwoord tijdens de uitzending, heel even was er iemand in beeld die met de armen vol met paraplu’s liep te zeulen. De hele route? Dan was die bak misschien toch slimmer geweest. Ik bedacht dat er voor deze figuur een rol in december is weggelegd, bij de sinterklaasintocht als paraplupiet. Stel nou, dat er een paraplumoment was geweest, dat de weergoden het plan effe moesten testen, wat hadden ze dan daarna met de paraplu’s moeten doen. Had die persoon dan met die zeiknatte paraplu’s in zijn armen in het gevolg van de koning moeten volgen? Die verdient een lintje!

Wat mij betreft mag het woord parapluplan genomineerd worden voor woord van het jaar 2016. En dan mogen alle andere parapluwoorden ook in aanmerking komen.