We kennen allemaal wel het liedje van Hannes die op klompen loopt. ‘Door de plassen dat het spat, broek en kousen worden nat, moeder roept: Hans, laat dat hoor! maar Hannes die stapt stevig door.’
Zo voelt dat ongeveer als ik nu ga wandelen. ‘Splats, splats, splats’. Slurpend trek ik mijn laarzen uit de blubber. In mijn beleving is het nog nooit zo nat geweest als in deze wintermaanden. Als ik Bincky uitlaat op de Wiek, laveer ik tussen plassen, dikke modder en kuilen. Het water komt tot mijn enkels en ik hup met zevenmijlspassen van graspol naar graspol om nog enige stevigheid onder mijn voeten te voelen en niet uit te glijden. Als ik thuis kom moeten mijn laarzen en de hond onder de douche en blijf ik oude handdoeken aanslepen om Bincky af te drogen.
De een zegt dat het door de opwarming van de aarde komt – de klimaatverandering – en een ander blijft cool en weet zeker dat we vaker van die natte en zachte winters hebben gehad. Kijk, ik weet het niet, ik ben geen wetenschapper. Meestal denk ik: het is van alles wat. Een beetje vervuiling en een beetje van: het weer is nou eenmaal veranderlijk. Maar ik heb natuurlijk wel een mening. Het zou namelijk zo maar kunnen, dat het de schuld is van het natuurfenomeen El Niño. Die is zelden zo sterk geweest als dit seizoen. Hij spookt eens in de drie tot zeven jaar rond de evenaar en zorgt daar voor extreme droogte maar ook enorme wateroverlast door regen. Volgens de weerdeskundigen heeft deze temperatuurstijging van het zeewater in de Stille Oceaan nauwelijks effect op het weer in Nederland. Het voorjaar kan iets natter zijn, lees ik. Daar moet ik toch niet aan denken, dat we na deze winter ook nog een nat voorjaar krijgen. Dan mogen we blij zijn dat Zeijen relatief hoog op het zand ligt. Maar laten we het niet al te negatief bezien, dit weer is goed voor de verkoop van kaplaarzen.
Goed, als ze dus zeggen ‘nauwelijks effect’ is het effect er wel degelijk en wie weet kan het zo zijn, dat bij een heel sterke El Niño het effect in Nederland veel sterker is. Hij is een echte hij, want El Niño heeft een zusje en tegenhanger La Niña. Bij La Niña zijn de zeewatertemperaturen juist lager in de Stille Oceaan. Haar effecten zijn averechts, in gebieden waar het door El Niño droog is, is het dan extreem nat en andersom. Er zijn zelfs onderzoekers die haar de schuld geven van griepepidemieën.
Voorlopig loop ik hier te simpe sampe sompe, op laarzen en niet op klompen en verlang ik naar een paar droge weken met veel zon.